19.2.23
Lestello - produty zbożowe idealne w codziennym menu || Pomysły na wysokobiałkowe śniadania z płatkami owsianymi, ryżem i waflami
We wcześniej wpisach pokazałam Wam kilka produktów marki Lestello, które dostałam w ramach spotkania blogerek w Bochni (relacja, partnerzy i prezenty) - wafle z czekoladą i talarki z 7 ziaren, pora na kolejne wraz z kilkoma pomysłami na pyszne śniadanie, obiad na słodko lub deser z wykorzystaniem niektórych z nich.
W przekazanych zestawach oprócz wspomnianych produktów były też płatki owsiane, ryż basmati, kasza gryczana, kasza jaglana, wafle kukurydziane, ryżowe, z soczewicy i ciecierzycy. Oferta marki jest niezwykle bogata - w ryżach, kaszach, płatkach i innych produktach można wybierać i przebierać :D
Ryż basmati króluje u mnie w kuchni na równi z ryżem brązowym (takim "zwykłym" brązowym, bo brązowego basmati jeszcze nigdzie nie widziałam). Ryż brązowy łączę z sosami, mięsem, warzywami a do potraw na słodko wolę delikatniejszy basmati. Długo używałam zwykłego białego jednak basmati ma lepszy smak, świetnie komponujący się z owocami czy twarogiem, jest też dłuższy, smuklejszy i po prostu ładniej się prezentuje. Co ważne - ma niższy indeks glikemiczny niż biały ryż i ma najmniej kcal wśród wszelkich odmian ryżu. Warto więc zrobić tę zmianę.
Jeśli oglądacie mnie na Instagramie, to wiecie, że często pokazuję co jem - co sobie przygotowuję do pracy, co jem w domu. Poniżej zobaczycie zdjęcia, które pokazywałam w relacjach na Instagramie z wykorzystaniem ryżu basmati Lestello a niżej z płatków owsianych. Jeśli jeszcze nie obserwujecie to zapraszam - KLIK. Przejrzyjcie zapisane relacje, m.in. "jedzenie do pracy", "jedzenie", znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na smaczne i proste posiłki, z reguły jednogarnkowe, jednopatelniowe i jednomiseczkowe :D
Sprawdźcie moje dwie propozycje pyszności z ryżem basmati.
Ryż basmati ze skyrem i twarogiem:
- 50g ryżu basmati
- 250g mleka lub napoju roślinnego (użyłam napoju owsianego Inka)
- 65g twarogu półtłustego
- 15g skyru naturalnego
- 15g odżywki białkowej waniliowej (można opuścić, dałam ją dla dodania smaku waniliowego i słodyczy)
- połówka brzoskwini z puszki (lub inne owoce)
- erytrytol lub inny słodzik
Ryż ugotować na mleku aż całkowicie go wciągnie i dodać odżywkę białkową, wymieszać.
Twaróg rozdrobić, wymieszać ze skyrem i słodzikiem, wyłożyć na ryż, a na wierzch owoce.
Całość ma ok 500 kcal, ok 37g białka, ok 11g tłuszczu i ok 79g węglowodanów
Dużo jak na mój jeden posiłek, ale miałam wtedy długą przerwę w jedzeniu, stąd taka kaloryka. Można ją łatwo okroić rezygnując z odżywki, dając mniej twarogu, ryżu (więc i mleka), ugotować na wodzie.
Ryż basmati z twarogiem i jabłkiem
Twaróg rozdrobić, wymieszać z jogurtem i słodzikiem, wyłożyć na ryż.
Owsianka to śniadanie, które robię najczęściej, szczególnie w tygodniu. Szybka do zrobienia a na to z czym ją zjemy jest nieskończenie wiele pomysłów, ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Można manewrować dodatkami, zamieniać je - raz użyć jogurtu naturalnego, potem skyru, czy twarogu, gotować na mleku lub wodzie, dodać budyń lub odżywkę białkową. Za to uwielbiam owsianki! Na początku może się to wydać skomplikowane, ale po 2-3 owsiankach pomysły same przychodzą do głowy.
Jeśli nie jednak mam pomysłu, albo mi się "nie chce" robić nic wyszukanego, to:
- zalewam płatki mlekiem, dodaję 2 łyżeczki mieszanki keksowej albo suszonej żurawiny, łyżkę migdałów w płatkach/słonecznika/chia/orzechów i trochę cynamonu. Zamykam w słoiczku, wkładam do lodówki i mam śniadanie do pracy (w domu nie jem przed wyjściem).
- inna szybka wersja, to płatki, mleko, kakao (niealkalizowane), pół banana albo i bez banana jak nie mam (wtedy muszę posłodzić erytrolem lub dodać odżywkę białkową bezsmakową albo np. waniliową) i też wędruje w słoiczku do lodówki.
Na bardziej skomplikowane owsianki z moim ukochanym twarogiem (ale bez obaw, jeśli nie lubicie, możecie go usunąć i już będzie inna owsianka) przepisy znajdziecie poniżej:
Owsianka ze skyrem, twarogiem i owocami
Owsianka z odżywką białkową, twarogiem i kandyzowaną skórką pomarańczową
Najprostszy sposób na wafle oprócz zjedzenia ich solo? Zastąpienie nimi chleba w wariancie na słodko z kremem czekoladowym, orzechowym, miodem lub dżemem, z dodatkiem owoców ale też przygotowanie z nich odpowiedników tradycyjnych kanapek z twarożkiem kanapkowym lub awokado, z wędliną, serem i warzywami. Do wszystkich świetnie pasują, bo mają delikatny smak i nie dominują nad dodanymi składnikami.
Ja jestem zwolennikiem tych wytrawnych, także jako dodatek do jajecznicy a mój starszy syn wybiera te na słodko.Koniecznie zajrzyjcie na stronę Lestello i na profil marki na Instagramie - znajdziecie tam mnóstwo inspiracji kulinarnych na przepyszne śniadanie, obiady, desery (w tym też wypieki) i przekąski. Każdy znajdzie coś co wpisuje się w jego gusta kulinarne. Ja przepadłam :)
pierwszy raz spotykam się z tą marką, a widzę, że ma ciekawe produkty w swojej ofercie
OdpowiedzUsuńLubię Twoje przepisy, wiesz o tym :D
OdpowiedzUsuńSuper przepisy ;) Fajne produkty :) Smacznego
OdpowiedzUsuń