[materiał reklamowy]
We wcześniej wpisach pokazałam Wam kilka produktów marki Lestello, które dostałam w ramach spotkania blogerek w Bochni (relacja, partnerzy i prezenty) - wafle z czekoladą i talarki z 7 ziaren, pora na kolejne wraz z kilkoma pomysłami na pyszne śniadanie, obiad na słodko lub deser z wykorzystaniem niektórych z nich.
W przekazanych zestawach oprócz wspomnianych produktów były też płatki owsiane, ryż basmati, kasza gryczana, kasza jaglana, wafle kukurydziane, ryżowe, z soczewicy i ciecierzycy. Oferta marki jest niezwykle bogata - w ryżach, kaszach, płatkach i innych produktach można wybierać i przebierać :D
Ryż basmati króluje u mnie w kuchni na równi z ryżem brązowym (takim "zwykłym" brązowym, bo brązowego basmati jeszcze nigdzie nie widziałam). Ryż brązowy łączę z sosami, mięsem, warzywami a do potraw na słodko wolę delikatniejszy basmati. Długo używałam zwykłego białego jednak basmati ma lepszy smak, świetnie komponujący się z owocami czy twarogiem, jest też dłuższy, smuklejszy i po prostu ładniej się prezentuje. Co ważne - ma niższy indeks glikemiczny niż biały ryż i ma najmniej kcal wśród wszelkich odmian ryżu. Warto więc zrobić tę zmianę.
Jeśli oglądacie mnie na Instagramie, to wiecie, że często pokazuję co jem - co sobie przygotowuję do pracy, co jem w domu. Poniżej zobaczycie zdjęcia, które pokazywałam w relacjach na Instagramie z wykorzystaniem ryżu basmati Lestello a niżej z płatków owsianych. Jeśli jeszcze nie obserwujecie to zapraszam - KLIK. Przejrzyjcie zapisane relacje, m.in. "jedzenie do pracy", "jedzenie", znajdziecie tam mnóstwo inspiracji na smaczne i proste posiłki, z reguły jednogarnkowe, jednopatelniowe i jednomiseczkowe :D
Sprawdźcie moje dwie propozycje pyszności z ryżem basmati.
Ryż basmati ze skyrem i twarogiem:
- 50g ryżu basmati
- 250g mleka lub napoju roślinnego (użyłam napoju owsianego Inka)
- 65g twarogu półtłustego
- 15g skyru naturalnego
- 15g odżywki białkowej waniliowej (można opuścić, dałam ją dla dodania smaku waniliowego i słodyczy)
- połówka brzoskwini z puszki (lub inne owoce)
- erytrytol lub inny słodzik
Ryż ugotować na mleku aż całkowicie go wciągnie i dodać odżywkę białkową, wymieszać.
Twaróg rozdrobić, wymieszać ze skyrem i słodzikiem, wyłożyć na ryż, a na wierzch owoce.
Całość ma ok 500 kcal, ok 37g białka, ok 11g tłuszczu i ok 79g węglowodanów
Dużo jak na mój jeden posiłek, ale miałam wtedy długą przerwę w jedzeniu, stąd taka kaloryka. Można ją łatwo okroić rezygnując z odżywki, dając mniej twarogu, ryżu (więc i mleka), ugotować na wodzie.
Ryż basmati z twarogiem i jabłkiem
- 50g ryżu basmati
- 200ml wody
- 50g jogurtu naturalnego
- 100g twarogu półtłustego
- jabłko
- erytrytol lub inny słodzik
Ryż ugotować na wodzie, aż całkowicie ją wciągnie, dodać słodzik, wymieszać.
Twaróg rozdrobić, wymieszać z jogurtem i słodzikiem, wyłożyć na ryż.
Jabłka krótko usmażyć na patelni (w szybszej wersji może to być starte surowe jabłko, bez smażenia) dodając niewielką ilość wody. Jeśli lubicie to dodajcie cynamon a jeśli jabłka są bardzo kwaśne to też słodzik do smaku.
Całość to ok 380kcal, ok 26g białka, ok 6g tłuszczu i ok 54g węglowodanów
Owsianka to śniadanie, które robię najczęściej, szczególnie w tygodniu. Szybka do zrobienia a na to z czym ją zjemy jest nieskończenie wiele pomysłów, ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Można manewrować dodatkami, zamieniać je - raz użyć jogurtu naturalnego, potem skyru, czy twarogu, gotować na mleku lub wodzie, dodać budyń lub odżywkę białkową. Za to uwielbiam owsianki! Na początku może się to wydać skomplikowane, ale po 2-3 owsiankach pomysły same przychodzą do głowy.
Jeśli nie jednak mam pomysłu, albo mi się "nie chce" robić nic wyszukanego, to:
- zalewam płatki mlekiem, dodaję 2 łyżeczki mieszanki keksowej albo suszonej żurawiny, łyżkę migdałów w płatkach/słonecznika/chia/orzechów i trochę cynamonu. Zamykam w słoiczku, wkładam do lodówki i mam śniadanie do pracy (w domu nie jem przed wyjściem).
- inna szybka wersja, to płatki, mleko, kakao (niealkalizowane), pół banana albo i bez banana jak nie mam (wtedy muszę posłodzić erytrolem lub dodać odżywkę białkową bezsmakową albo np. waniliową) i też wędruje w słoiczku do lodówki.
Na bardziej skomplikowane owsianki z moim ukochanym twarogiem (ale bez obaw, jeśli nie lubicie, możecie go usunąć i już będzie inna owsianka) przepisy znajdziecie poniżej:
Owsianka ze skyrem, twarogiem i owocami
- 50g płatków owsianych
- 150ml mleka (lub napoju roślinnego)
- 60g skyru waniliowego
- 120g twarogu półtłustego
- 50g truskawek z wanilią Juicy Fruit (z Fitowman) lub inne owoce
- 5g migdałów w płatkach
Płatki ugotować na mleku, wymieszać z częścią skyru. Twaróg rozdrobnić, wymieszać z pozostałą częścią skyru, wyłożyć na płatki. Na wierzch położyć owoce i posypać migdałami. Jeśli wolicie bardziej słodkie smaki, dodajcie jeszcze do płatków i twarogu słodzika.
To śniadanie jadłam dosyć późno i po ok 2 godzinnym treningu stąd ok 500kcal, ok 42g białka, ok 13g tłuszczu i ok 55g węglowodanów. I znowu - możecie łatwo zmniejszyć liczbę kcal i makroskładników dając mniej płatków (najczęściej robię z 40g), gotując je na wodzie, mniej twarogu.
Owsianka z odżywką białkową, twarogiem i kandyzowaną skórką pomarańczową
- 40g płatków owsianych
- 110ml mleka (lub napoju roślinnego)
- 10g odżywki białkowej bezsmakowej lub np waniliowej (dla słodkości i białka oczywiście, możecie zamiast niej dodać erytrytolu lub innego słodzika, wówczas białka będzie mniej)
- 90g twarogu półtłustego
- 10g migdałów w płatkach
- 10g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- erytrytol lub inny słodzik
Płatki zalać mlekiem, dodać odżywkę (lub słodzik), migdały w płatkach i skórkę pomarańczową. Zamknąć w słoiczku i zostawić na noc do lodówki. Po podgrzaniu wyłożyć twaróg ze słodzikiem.
To była wersja owsianki nocnej, która brałam do pracy. Możecie jednak płatki ugotować i od razu dać twaróg.
Ta owsianka to ok 450kcal, ok 36g białka, ok 15g tłuszczu i ok 42g węglowodanów.
I znowu - możecie łatwo zmniejszyć liczbę kcal i makroskładników zalewając płatki wodą a nie mlekiem, rezygnując z odżywki białkowej i zmniejszając ilość twarogu.
Najprostszy sposób na wafle oprócz
zjedzenia ich solo? Zastąpienie nimi chleba w wariancie na słodko z
kremem czekoladowym, orzechowym, miodem lub dżemem, z dodatkiem owoców ale też
przygotowanie z nich odpowiedników tradycyjnych kanapek z twarożkiem kanapkowym lub awokado, z wędliną, serem i warzywami. Do wszystkich świetnie pasują, bo mają delikatny smak i nie dominują nad dodanymi składnikami.
Ja jestem zwolennikiem tych wytrawnych, także jako dodatek do jajecznicy a mój starszy syn wybiera te na słodko.
Koniecznie zajrzyjcie na stronę Lestello i na profil marki na Instagramie - znajdziecie tam mnóstwo inspiracji kulinarnych na przepyszne śniadanie, obiady, desery (w tym też wypieki) i przekąski. Każdy znajdzie coś co wpisuje się w jego gusta kulinarne. Ja przepadłam :)