Konsumenci są coraz bardziej świadomi. Częściej sięgają po produkty ekologiczne, niskoprzetworzone, naturalne, o wielu właściwościach leczniczych. Do taki produktów należy olej lniany, jeśli tylko będzie kupiony w odpowiednim miejscu.
Dlaczego warto do swojej diety włączyć olej lniany? Jak wybrać ten najlepszy?

Olej lniany – jak jest pozyskiwany? Jaki jest najlepszy?

Większość produktów spożywczych ma najwięcej zdrowotnych właściwości w stanie jak najmniej przetworzonym. Olej lniany także będzie miał najlepszy smak i dostarczy wielu witamin i składników mineralnych jeśli będzie poddany odpowiedniej obróbce. Najważniejsze są wyselekcjonowane nasiona. Powinny pochodzić z wysokooleinowej odmiany lnu. Najwięcej właściwości zachowa olej lniany, który jest tłoczony na zimno w temperaturze ok. 35 °C. Najlepszy jest olej nierafinowany oraz nieoczyszczony. Im mniejszej liczbie procesów podda się produkt, tym więcej naturalnych właściwości będzie zawierać po zakończeniu wytłaczania. Olejom czas nie sprzyja, dlatego najlepiej kupować produkty, które niedawno zostały zabutelkowane. Najwięcej właściwości ma świeży olej lniany. Stary jełczeje i traci cenne składniki.

Właściwości zdrowotne i kulinarne, czyli olej lniany polecany do kuchni i nie tylko

Ceniony przede wszystkim ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej lniany reguluje poziom cholesterolu, dlatego warto go wprowadzić do swojego menu. Olej sprawdzi się:

- Jako dodatek do zup, surówek, sałatek, twarogu, ziemniaków, warzyw.
- Jako zdrowy składnik domowego majonezu.
- Zamiast masła i margaryny do smarowania oraz maczania pieczywa.

Jego prozdrowotne właściwości wykorzystywane są przy leczeniu wielu dolegliwości. Włączenie go do swojej diety pomoże:

- W profilaktyce prostaty.
- Przy regulacji gospodarki hormonalnej kobiet, łagodzeniu objawów menstruacji oraz menopauzy.
- W regulacji procesów trawiennych.
- W dbaniu o suchą skórę.

Olej lniany może być używany w zastępstwie innych tłuszczów. Należy jednak pamiętać, by używać go na zimno, ponieważ poddawany procesom gotowania lub smażenia traci cenne właściwości. 

Olej lniany "przerobiłam" i ja - jak mogło być inaczej? Zaczęłam od picia go z łyżeczki, ale jednak bardziej odpowiada mi jako dodatek do surówek i sałatek. Ma wyrazisty smak, więc używam go z rozwagą, inaczej zdominuje warzywa (tak właśnie skończyło się dodanie po raz pierwszy oleju lnianego do surówki). 


Używacie oleju lnianego?



9 komentarzy:

  1. uzywam od czasu do czasu zwlaszcza budwig

    OdpowiedzUsuń
  2. Do oleju jeszcze nie dotarłam, ale parzone siemię lniane uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. olej lniany jest moim ulubionym, nr 1 zarówno w kuchni jak i olejowaniu włosów, genialny , bardzo tłusty, z dużą ilością kwasów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej lniany do podstawa u mnie w domu - i to nie tylko w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Siemie samo w sobie codziennie jem. Oleju dawno nie miałam. Jest fantastyczny.

    OdpowiedzUsuń

Nie proś o wzajemne obserwowanie - zaglądam na blogi osób komentujących :)

UWAGA! Usuwam komentarze z podlinkowanymi słowami kluczowymi!