Konsumenci są coraz bardziej świadomi. Częściej sięgają po
produkty ekologiczne, niskoprzetworzone, naturalne, o wielu właściwościach
leczniczych. Do taki produktów należy olej lniany, jeśli tylko będzie kupiony w
odpowiednim miejscu.
Dlaczego warto do swojej diety włączyć olej lniany? Jak
wybrać ten najlepszy?
Olej lniany – jak jest pozyskiwany? Jaki jest najlepszy?
Większość produktów spożywczych ma najwięcej zdrowotnych
właściwości w stanie jak najmniej przetworzonym. Olej lniany
także będzie miał najlepszy smak i dostarczy wielu witamin i składników mineralnych
jeśli będzie poddany odpowiedniej obróbce. Najważniejsze są wyselekcjonowane
nasiona. Powinny pochodzić z wysokooleinowej odmiany lnu. Najwięcej właściwości
zachowa olej lniany, który jest tłoczony na zimno w temperaturze ok. 35
°C. Najlepszy jest olej nierafinowany oraz nieoczyszczony. Im mniejszej liczbie
procesów podda się produkt, tym więcej naturalnych właściwości będzie zawierać
po zakończeniu wytłaczania. Olejom czas nie sprzyja, dlatego najlepiej kupować
produkty, które niedawno zostały zabutelkowane. Najwięcej właściwości ma świeży
olej lniany. Stary jełczeje i traci cenne składniki.
Właściwości zdrowotne i kulinarne, czyli olej lniany
polecany do kuchni i nie tylko
Ceniony przede wszystkim ze względu na dużą zawartość
nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej lniany reguluje poziom
cholesterolu, dlatego warto go wprowadzić do swojego menu. Olej sprawdzi się:
- Jako dodatek do zup, surówek, sałatek, twarogu,
ziemniaków, warzyw.
- Jako zdrowy składnik domowego majonezu.
- Zamiast masła i margaryny do smarowania oraz maczania
pieczywa.
Jego prozdrowotne właściwości wykorzystywane są przy
leczeniu wielu dolegliwości. Włączenie go do swojej diety pomoże:
- W profilaktyce prostaty.
- Przy regulacji gospodarki hormonalnej kobiet, łagodzeniu
objawów menstruacji oraz menopauzy.
- W regulacji procesów trawiennych.
- W dbaniu o suchą skórę.
Olej lniany może być używany w zastępstwie innych
tłuszczów. Należy jednak pamiętać, by używać go na zimno, ponieważ poddawany
procesom gotowania lub smażenia traci cenne właściwości.
Olej lniany "przerobiłam" i ja - jak mogło być inaczej? Zaczęłam od picia go z łyżeczki, ale jednak bardziej odpowiada mi jako dodatek do surówek i sałatek. Ma wyrazisty smak, więc używam go z rozwagą, inaczej zdominuje warzywa (tak właśnie skończyło się dodanie po raz pierwszy oleju lnianego do surówki).
Chętnie kupię ten olej :)
OdpowiedzUsuńuzywam od czasu do czasu zwlaszcza budwig
OdpowiedzUsuńDo oleju jeszcze nie dotarłam, ale parzone siemię lniane uwielbiam.
OdpowiedzUsuńLubię ten olej :)
OdpowiedzUsuńolej lniany jest moim ulubionym, nr 1 zarówno w kuchni jak i olejowaniu włosów, genialny , bardzo tłusty, z dużą ilością kwasów.
OdpowiedzUsuńRzadko używam oleju lnianego.
OdpowiedzUsuńNie używam oleju lnianego.
OdpowiedzUsuńOlej lniany do podstawa u mnie w domu - i to nie tylko w kuchni :)
OdpowiedzUsuńSiemie samo w sobie codziennie jem. Oleju dawno nie miałam. Jest fantastyczny.
OdpowiedzUsuń