Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. I nie wyobrażam sobie piernika w innym okresie roku.
Od kilku lat robię piernik wg. jednego przepisu - zawsze wychodzi, jest miękki, lekko wilgotny, więc po co szukać innego?
- pół szklanki drobnego cukru
- 200g płynnego miodu
- 125g masła/margaryny
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki przyprawy do piernik
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 290g dżemu wiśniowego
- 290g powidła
- galaretka, np. brzoskwiniowa
[jeśli 2 razy, to więcej składników, niekoniecznie x2]
- 50g czekolady mlecznej
- 50g masła/margaryny
Wyłożyć do wysokiej formy wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą (osobiście wolę ten sposób; piekąc z papierem nie dopieka się spód i boki)
Piec w 165 stopniach około 50-60 minut.
Cisto ostudzić, przekroić na 2 lub 3 blaty.
Blaty posmarować masą i złożyć w całość.
Ciasto oblewamy czekoladą i ... gotowe :D
Bez jakiego ciasta nie wyobrażacie sobie świąt?
Od kilku lat robię piernik wg. jednego przepisu - zawsze wychodzi, jest miękki, lekko wilgotny, więc po co szukać innego?
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki- pół szklanki drobnego cukru
- 200g płynnego miodu
- 125g masła/margaryny
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki przyprawy do piernik
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa dżemowa:
[jeśli przekładamy 1 raz]- 290g dżemu wiśniowego
- 290g powidła
- galaretka, np. brzoskwiniowa
[jeśli 2 razy, to więcej składników, niekoniecznie x2]
Polewa czekoladowa:
- 50g czekolady gorzkiej- 50g czekolady mlecznej
- 50g masła/margaryny
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Miękkie masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku ucierając, aż powstanie puchata jasna masa. Dodawać porcjami miód, mąkę z przyprawą, kakao i sodą, śmietanę.Wyłożyć do wysokiej formy wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą (osobiście wolę ten sposób; piekąc z papierem nie dopieka się spód i boki)
Piec w 165 stopniach około 50-60 minut.
Cisto ostudzić, przekroić na 2 lub 3 blaty.
Masa dżemowa:
Dżem i powidło zagrzać do zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, rozmieszać i ostudzić, ale nie do końca (zgęstnieje za bardzo).Blaty posmarować masą i złożyć w całość.
Polewa czekoladowa:
Tłuszcz rozpuścić, dodać czekoladę podzieloną na kostki, wymieszać, aż się rozpuści. Po chwili można już polewać (tak przygotowana polewa jest gęsta i nie trzeba czekać aż zgęstnieje).Ciasto oblewamy czekoladą i ... gotowe :D
Wygląda super! Ja dzisiaj zrobiłam kakaowo-cynamonowe ciacho z orzechami włoskimi i jabłkami :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPychaa!! :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam pierniki :))
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :) ja jeszcze chyba nigdy nie piekłam piernika ;p
OdpowiedzUsuńPiernik i makowiec to must have Świat Bozego Narodzenia. Dobrze, że wyżerka już za kilka dni ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńZrobilam. Z malymi zmianami. Zamiast kakao dosypalam kawy rozpuszczalnej, a jako polewe po prostu rozpuscilam czekoladę, jedna 100% kakao, druga mleczna. Wszystkie składniki dawalam na oko i był to w ogóle pierwszy wypiek w moim życiu (wiem, wstyd ;). Tak czy siak - DZIĘKUJE CI ZA TEGO POSTA z całego serca. Piernik wyszedł przerewelacyjnie, zarówno ja jak i mój mąż w życiu nie jedliśmy lepszego ciasta.
OdpowiedzUsuńPs. Wesołych świat ;)
Usuńwłaśnie miałam zabrać się do pieczenia ale po przeczytaniu przepisu nie wiem co zrobić z białkami z jajek.
OdpowiedzUsuńAgnusbe:
OdpowiedzUsuńja wyrzucam, albo robię bezy