Świetnym i smacznym pomysłem będą smażone ziemniaki w waflu.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 wafel
- ser żółty
- przyprawa do ziemniaków
- margaryna
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej (do smażenia)
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy do miękkości, z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu rozgniatamy, dodajemy margarynę (ilość zależy od ziemniaków - jeśli są suche, to dajemy więcej) i przyprawę do smaku.
Gorące ziemniaki nakładamy na wafel a następnie ser (starty lub w plastrach).
Dociskamy i czekamy chwilę, aby wafel zmiękł pod wpływem gorąca. Gdy zmięknie zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku wafla. Przekładamy tak, aby brzeg wafla był od dołu i dociskamy roladę.
Kroimy na kawałki, moczymy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy (krótko, tylko do przyrumienienia panierki).
Ze składem rolady można eksperymentować - można dodać szynkę czy pieczarki.
Tak przygotowane ziemniaki zarówno pasują do dań mięsnych jak i są samodzielną przekąską - polecam wówczas podanie ich z sosem czosnkowym.