... podsunąć mu pod nos coś pysznego i szybkiego ...
Co może być szybsze od ciach z gotowego ciasta francuskiego z Biedronki (2,99zł), z "czymś" w środku? Żeby było szybko, tym "czymś" może być dżem, powidło, smażone jabłka ("domowe", bądź sklepowe) albo .... brzoskwinie z puszki.
Trudno tu o podanie przepisu, bo właściwie go nie ma ;) Jeśli jednak któraś z Was nie poznała jeszcze zalet gotowego ciasta, to poniżej krótki instruktaż:
- ciasto rozwijamy,
- dzielimy na 8 dużych kwadratów (przy brzoskwiniach polecam właśnie duże kwadraty, natomiast do dżemu itp. mogą być mniejsze a więcej),
- brzegi smarujemy "rozbełtanym" jajkiem,
- na środek kładziemy 1/4 brzoskwini (w puszkach przeważnie są połówki),
- zawijamy - nie przejmujcie się dokładnym zalepianiem, bo i tak się nie uda ;) Brzoskwinia nam nie wypłynie,
- wierzch smarujemy jajkiem,
- posypujemy cukrem trzcinowym - nada chrupiącą słodką skorupkę,
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,
- pieczemy "na oko" - aż ciacha się zarumienią,
- wyciągamy,
- zachwycamy się - aromatem i wyglądem,
- czekamy chwilkę, aż ostygną,
- jemy,
- zachwycamy się ponownie, tym razem przepysznym smakiem,
- zjadamy ile się da, ewentualnie dzielimy się (jeśli naprawdę musimy ... ;) ),
- planujemy ponowne zrobienie, tym razem WIĘCEJ :D
Mąż zachwycony, ja też, jednak do pierwszego zdania z tego postu zdecydowanie powinnam dodać .... " i dużo"!!
Jeśli macie więcej czasu, polecam w wersji z nadzieniem sernikowym.
Z czym najbardziej lubicie ciasto francuskie?
A może macie wypróbowane sposoby na ciasto francuskie na ostro/słono?
O mamuniu! Ale pyszczności!!! :D Uwielbiam ciasto francuskie zapiekane z cukinią, papryką i cebulką ;)
OdpowiedzUsuńmniam ;)
OdpowiedzUsuńTwój mąż ma super żonę ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam z czekoladą, albo na słono:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńdobra żona nie jest zła, mój też choruję więc mu zupkę tajską zapodałam:-)
OdpowiedzUsuńjej jak pysznie wygląda:P już wiem co zrobię w weekend:)
OdpowiedzUsuńmniaaaam,az sie glodna zrobilam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńmam 3 sprawdzone sposoby i ich się trzymam:
-z ogórkiem kiszonym i fetą
-z pieczarkami i mięsem mielonym przysmażonym na koncentracie
-albo zwykłe hot-dogi z parówkami
Te trzy wersje sprawdzają się u mnie najlepiej :) Robiłam już przeróżne rodzaje, ale te zostały w moim domu na dłużej.Świetne jako przekąska! :)
Zapraszam do mnie :)
mniam!
OdpowiedzUsuńja lubię z gruszkami:D! są mięciutkie i słodkie, ale nie aż tak bardzo;) mam zamiar pokombinować też z budyniem;)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj robię rogaliki z tego ciasta z dżemem :) a ostatnio dla mojego Ukochanego zrobiłam hot-dogi :) Wszystko co jest z tym ciastem jest pyszne! :)
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńja lubię z jabłkami i cynamonem a chodzi za mną nadzienie szpinakowe z ricottą - ciekawe jak by to wyszło
Muszę je kiedyś zrobić swojemu Mężowi :)
OdpowiedzUsuńja robię ciasteczka francuskie z truskawkami - ciasto francuskie kroję na kwadraty, w połowie kwadratów wycinam kieliszkiem kółka, nakładam ten kwadrat na cały kwadrat a do środka truskaweczka:)
OdpowiedzUsuńhttp://bajkowechwile.blogspot.com
Ja kocham parówki zawinięte w ciasto francuskie. Pycha!
OdpowiedzUsuńWeszłam obejrzeć jakiś nowy lakier i obśliniłam monitor !!!
OdpowiedzUsuńRobimy sobie takie z czekoladą, albo z samym cukrem trzcinowym.
Musimy to wypróbować :)
Pozdrawiamy, Kawa i Czekolada
kawa-i-czekolada.blogspot.com
za mną od dłuższego czasu chodzą jakieś wytrawne paszteciki. marzy mi się ciasto zrobione samodzielnie, ale czasu niestety brak :(
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) Ciasto francuskie w niczym nie ogranicza!
OdpowiedzUsuńMmmm smacznie wyglądają, muszę spróbować w tej wersji. Zazwyczaj robię z podsmażonymi pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :)
smakowy zawrót głowy- pyszne
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie smakołyki, jutro wolne więc będzie się działo.
OdpowiedzUsuń