Zachciało mi się sernika :) Ale nie takie klasycznego, jedynie z masy serowej. Inspirację znalazłam na blogu Moje wypieki. Cytrynowy sernik z masą cytrynową (lemon curd) na wierzchu bardzo mnie zaintrygował, więc nie pozostało nic innego jak w piątkowy wieczór go upiec.
Większość ciasta na blogu Moje wypieki pieczone są w tortownicy. Ja preferuję tradycyjną prostokątną formę, zatem ilość składników musiałam zwiększyć (i taką tu podaję). Oryginalny przepis rozszeszyłam o cukier waniliowy.
Większość ciasta na blogu Moje wypieki pieczone są w tortownicy. Ja preferuję tradycyjną prostokątną formę, zatem ilość składników musiałam zwiększyć (i taką tu podaję). Oryginalny przepis rozszeszyłam o cukier waniliowy.
Składniki na spód i boki:
- 340 g ciastek LU Digestive
- 150 g masła/margaryny
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu
- 0,6 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 4 jajka
Składniki na lemon curd:
- 60 g masła/margaryny
- 0,6 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciastka
pokruszyć palcami na piasek, a masło roztopić, po czym wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masą ciastkowo-maślaną. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Zmielony ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać całe jajka, miksując po każdym dodaniu.
Wyjąć
formę z lodówki i wylać masę serową.
Piec w
temperaturze 180ºC przez około 50 minut, po czym wystudzić.
Masło
rozpuścić i ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę
umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się
wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje - trwa to dosyć długo. Lekko
przestudzi.
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki.
Po kilku udanych eksperymentach z nieznanymi mi dotąd ciastami sądziłam, że dobra passa trwa nadal. Niestety ten sernik niezbyt przypadł mi do gustu (sernik robiłam w piątek wieczorem, dopiero w sobotę zaczął mi smakować, jak się "uleżał"), co też nie znaczy, że mi nie smakuje. Smakuje, ale nie powala (choć mąż się zachwyca, ale z drugiej strony wyjścia nie ma ;) żart ;) )
To chyba przez tą masę cytrynową, bo pomysł na wykorzystanie ciasteczek uważam za bardzo udany i ten element bym zostawiła. Następnym razem dam jednak mniej ciastek lub więcej masła - powinno to trzymać boki w ryzach i nie będą kawałeczki odpadać podczas krojenia.
Może chodzi tu ogólnie o cytrynowy charakter sernika - od dziecka znam sernik w wersji pomarańczowej, tzn. z sokiem albo aromatem pomarańczowym. Muszę się rozeznać, czy analogicznie można przygotować orange curd (wydaje mi się, że nie powinno być z tym problemu ;) ).
Kolejną modyfikację, jaką zrobię jest dodanie tłuszczu do masy serowej (ten jest trochę za suchy jak dla mnie). Z jajkami też się inaczej rozprawię: nie dam całych do sera, a jedynie żółtka, z białek ubiję pianę i wymieszam z serem - sernik będzie bardziej pulchny.
Kolejną modyfikację, jaką zrobię jest dodanie tłuszczu do masy serowej (ten jest trochę za suchy jak dla mnie). Z jajkami też się inaczej rozprawię: nie dam całych do sera, a jedynie żółtka, z białek ubiję pianę i wymieszam z serem - sernik będzie bardziej pulchny.
Wygląda obłędnieeeeeeee. Musi być pysznie. Twój przepis jest na taką dużą prostokątną blachę?
OdpowiedzUsuńTak, na klasyczną prostokątną blachę :)
OdpowiedzUsuńO tak. Uwielbiam ten sernik (tak, jak cały blog Moje Wypieki;). Ale muszę przyznać że moim faworytem jest jednak sernik ze Snickersami. Na drugim miejscu ten Z dulce de leche, a lemon curd uplasował się na trzecim. A ten twój wygląda bardzo smakowicie;)
OdpowiedzUsuńmniamci <3 uwielbiam sernik, a ten wygląda wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńmniam *.*
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńSmaku narobiłaś!!!!
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji spróbować cytrynowego sernika, może mi się uda mamę namówić do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńJa z kolei z czystym sumieniem mogę polecić sernik miodowy, to jest dopiero obłęd^^ w razie coś mogę podać przepis, bo jest niesamowity:]
Robiłam cytrynowy sernik,ale przesadziłam z cytrynami i był za kwaśny ;p
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Właśnie też się zabieram za chwilę za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńoo ale słodko się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńo jeeeeny oslinilam sie !! wyglada nad wyraz smakowicie i napewno wyprobuje przepis :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńmmm pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik :) Cytrynowego także próbowałam. Jestem z siebie bardzo dumna jak piekę jakieś cisto i mi wyjdzie ale nie ukrywam, że najlepiej smakuje mi ten od mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńmmmm jak ładnie wygląda. Dasz kawałek? :D
OdpowiedzUsuńmm aż ślinka cieknie :) Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam bloga Moje wypieki!
OdpowiedzUsuńA sernik... Mmm, wygląda smakowicie :)
Oh jak ja kocham słodkości;
OdpowiedzUsuń